Forrige Naeste
Gennemgaaende Vogn til Privatbanen

af John Poulsen
80 sider, stift omslag i farve,
ca. 130 ill., heraf mange i farver.

Pris Kr. 229,-   bestillings nr. 0284       stk

Den oprindelige udgave af bogen om gennemgående vogne mellem DSB og privatbanerne, som udkom i 1985. Bogen har været udsolgt i mange år, og mange har efterlyst en genudgivelse. Nu kommer denne på alle punkter udvidede og opdaterede udgave, hvor billedmaterialet er fornyet og udvidet markant, bl.a. med mange billeder i farve.
Det var i 1930erne, der for alvor dukkede gennemgående vogne mellem DSB og privatbanerne op. Udflugts- og ferietrafikken var et udpræget sjællandsk fænomen, for kun i København var der tilstrækkeligt mange mennesker som havde så langt til skov og strand, at de både skulle med DSB og en privatbane.
Sit største omfang opnåede endags- og weekendtrafikken med gennemgående vogne til og fra privatbanerne i halvtredserne mellem Hovedstaden og Nordsjælland, hvor bl.a. Frederiksværkbanens farverige vogne livede op i Nordbanens tog.

Men fra Nordbanens elektrificering i 1968 var der stort set kun de gennemgående vogne og -tog mellem hovedstaden og Nykøbing Sj. på Odsherredsbanen tilbage, og de ophørte i 1997. Kun de gennemgående tog mellem DSB og Lollandsbanen er tilbage i dag.
Bogen skildrer udviklingen i omfanget af og strukturen i trafikken, samt det benyttede materiel. Her fortælles også om den mere "ydmyge" trafik, hvor privatbanerne køre tilslutningstog over kortere DSB-strækninger - en kørsel der især i Jylland fik et ret stort omfang. Desuden skildres privatbanernes kørsel med persontog for DSB, bl.a. på Lolland-Falster. Bogen giver også masser af inspiration til anderledes tog på modelbanen!