Sommerferie med tog

1968-4

Danske Statsbaner arrangerer - som det fremgår af annoncen andensteds i tidsskriftet et væld af rejser i alle prisklasser ag til feriemål lige fra Østersøen (Bornhalm) til Middelhavet (Italien).

Vil man ikke "ligge på ryggen" hele ferien, hvorfor så ikke forene det nyttige med det behagelige - eller vel nærmest det omvendte - dyrke hobby'en, når lejlighed gives. Der er nok at se på for en jernbaneentusiast - alle de nævnte steder (selv på Bornholm - i det mindste endnu i år), men lad as "pille" et enkelt land ud - Schweiz - og se på mulighederne.

I forbindelse med de tre nævnte rejsemål, kan der foretages udflugter med flere forskellige jernbaner i området.

Hergiswil: Pilatusbahn, verdens stejleste tandhjulsbane, 480 ‰ stigning, evt. nedtur med svævebanerne til Luzern. Rigibahn, 1435 mm, stigning 200-250 ‰, den ældste tandhjulsbane i Schweiz, bygget 1869-71. Begge baner har endnu damplokomotiver i remiserne Luzern-Stansstad-Engelbergbahn, 1000 mm adh. og tandhjulsbane, SBB-Brunigbahn: Luzern-Interlaken, 1000 mm adh. og tandhjulsbane, turen går over Brünigpasset, ved station Meiringen er udstillet et af de gamle damplokomotiver fra banen, i forbindeise hermed kan foretages en tur med Brienz-Rotharn Bahn, 200-250 ‰ stigning, banen er dampdrevet, ag det er en oplevelse at tage en tur med banen, der har står lok- og vognremise, som man ved henvendelse til stationen i Brienz kan få lov til at bestige.

SBB arrangerer udflugtsture på Gotthardslinien til Lugano, og ture til Rheinfallene ved Schaffhausen.

I Luzern findes Europas mest moderne trafikmuseurp., og 5 minutter derfra "Brüder Brast Bahn", med dampdrevne tog på 180 ag 360 mm spor!

Kleine Scheidegg: Ligger lige midt i Jungfrauområdet; fra Interlaken køres først med Berner Oberland Bahn, 1000 mm adh. og tandhjulsbane, i Lauterbrunnen stiges om til Wengenalpenbahn, 800 mm tandhjul og udrejsen ender i Kleine Scheidegg. Herfra udgår Jungfraubahn, 1000 mm tandhjulsbane op til Europas højeste jernbanestation Jungfraujoch (3454 m). Schynige Platte tandhjulsbanen passeres på vejen til Lauterbrunnen, og den lille bane Grütschalp-Mürren, 800 mm adb. Benyt en dag til en tur med Brienz-Rothorn Bahn, som nævnt ovenfor, og vil De opleve en imponerende alpebane, tag da en tur med "Lötschberg" fra Interlaken-Spiez, togskifte til "Lötschberg" gennem Berner Oberland til Brig i Wallis.

Locarno, byder "kun" på SBB-normalspor, men ovre ved Lugano, ligger der forskellige baner, bl. a. den dieseldrevne tandhjulsbane til Generoso.

De ovenfor nævnte baner kører alle gennem storslået natur, helt forskellig fra det vi er vant til.

Når De rejser i Schweiz, brug da "feriebillet", eller køb "regionalferiebillet". Få oplysning herom i Deres DSB-rejsebureau eller hos Schweizisk Turistbureau, Vesterbrogade 6 D, som også har brochurer fra de forskellige baner. .God tur!B. Chorfitzen.